header-right-new

Cunoaște-ne mai bine

Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că ești un antreprenor responsabil și implicat, care pune pe primul loc siguranța viitorului. Ne pare bine să te cunoaștem, pentru că și noi suntem preocupați de protejarea mediului și ne aducem contribuția ajutând companiile să gestioneze corect deșeurile și să recicleze, conform reglementărilor stabilite de autorități și de directivele europene.
 

FEPRA este una dintre organizațiile lider în domeniul managementului deșeurilor de ambalaje. Suntem partenerul de încredere a peste 700 de producători și importatori români pe care îi sprijinim să-și îndeplinească obligațiile legale de reciclare și valorificare în condiții de siguranță, eficiență și transparență.

Prin activitatea noastră:

bifa-green Participam activ la crearea unui sistem de management al deșeurilor eficient în România
bifa-green Promovăm politici sustenabile și beneficiile reciclării
bifa-green Susținem tranziția către o economie circulară funcțională

 

side-graphic-varianta-v2

Cine suntem

Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că ești un antreprenor responsabil și implicat, care pune pe primul loc siguranța viitorului. Ne pare bine să te cunoaștem, pentru că și noi suntem preocupați de protejarea mediului în care trăim și ne aducem contribuția ajutând companiile din România să gestioneze corect deșeurile și să recicleze ambalajele, conform reglementărilor stabilite de Administrația Fondului de Mediu și de directivele europene.

Suntem o organizație de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor, pe scurt OIREP. Sistemul de răspundere extinsă este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate la nivel european.
Preluăm responsabilitatea producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj, și îndeplinim în numele acestora obligațile legale de reciclare și valorificare ale deșeurilor.
Ne ocupăm de tot ceea ce ține de calculul cantităților reciclate/ valorificate pe fiecare tip de ambalaj, întocmirea dosarelor de trasabilitate până la reciclator, emiterea documentelor de transport, avizelor și a documentelor contabile și justificative.

Îți îndeplinim țintele de reciclare în siguranță

Solicită contractul de colaborare
Suntem o organizație de implementare a răspunderii extinse a producătorilor, pe scurt OIREP. Sistemul de răspundere extinsă este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate la nivel european.
Preluăm responsabilitatea producătorilor și importatorilor care introduc pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj și îndeplinim în numele acestora obligațiile legale de reciclare și valorificare ale acestora.
Acționăm pentru mediu. În ultimii 5 ani de activitate am gestionat peste 1.000.000 de tone de ambalaje în numele clienților noștri.

Ce ne dorim

bifa-green  Misiunea noastră constă în a oferi în permanență partenerilor noștri servicii de calitate și siguranța îndeplinirii țintelor în mod transparent și eficient.
bifa-green  Ne propunem să contribuim la gradul de conștientizare al antreprenorilor și consumatorilor cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător.
bifa-green Considerăm că o dezvoltare sustenabilă a societății poate avea loc doar cu un management eficient şi coerent al resurselor.

Valorile noastre

balance-green

Integritate

Suntem corecți față de partenerii noștri și ne onorăm promisiunile asumate

idea

Inovare

Suntem axați pe digitalizare, pregătiți să facem lucrurile altfel, căutând soluții inovatoare

prize-badge-with-star-and-ribbon

Excelență

Pasionați de ceea ce facem, căutăm să ducem rezultatele noastre la cel mai înalt nivel

support-2-3

Suport constant

Suntem sursa ta de informații cu privire la aspectele tehnice și legislative de mediu

Cu ce te putem ajuta în calitate de OIREP?

Solicită serviciul FEPRA OIREP
Preluarea responsabilității Gestionăm activitatea de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaj introduse de operatorii economici pe piața românească.
Consultanță dedicată Ai un specialist dedicat, gata să te asiste cu orice ai nevoie
Alinierea la legislație și norme Serviciile noastre sunt adaptate necesității clienților, în conformitate cu prevederile legale.
Eficientizarea companiei Datorită eficienței operaționale și digitalizarii, clienții noștri beneficiază de un cost cu 30-40% mai mic decât compensația plătită la AFM pentru introducerea pe piață a ambalajelor.

Raportare și consultanță

Pe lângă preluarea responsabilității de reciclare, îți punem la dispoziție opțional și un serviciu complet de consultanță care te va ajuta cu îndeplinirea obligațiilor legale de mediu; identificarea deșeurilor generate, menținerea evidenței lunare a acestora, consultanță privind transportul acestora; elaborarea documentaţiilor de mediu, identificarea obligațiilor de plată, raportarea lunară și anuală către AFM, relația cu autoritățile și informarea permanentă cu privire la aplicarea măsurilor de mediu

side-graphic-rapoarte-gray-bg

Partenerii care au încredere în noi să avem grijă de mediu în numele lor

Întrebări frecvente:

people-planting-vegetable-plastic-bottle@2x

 

question-black
Ce reprezintă “ambalaje introduse pe piaţa naţională”?

Hotărârea de Guvern nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje defineşte termenii specifici astfel:

• “Ambalaj” înseamnă orice produs , indiferent de materialul din care este confecţionat ori de natura acestuia, destinat să cuprindă bunuri, în scopul reţinerii, protejării, manipulării, distribuţiei şi prezentării acestora, de la materii prime la produse procesate, de la producător până la utilizator sau consumator. Produsul nereturnabil destinat aceloraşi scopuri este, de asemenea, considerat ambalaj.
• “Deşeuri de ambalaje” sunt ambalajele sau materialele de ambalare care nu mai satisfac cerinţele şi scopul pentru care au fost proiectate şi fabricate şi care rămân după ce a fost utilizat produsul ambalat.

Momentul în care se consideră introdus pe piață ambalajul este considerat momentul importului, pentru ambalajele provenite din afara României, și momentul achiziției, pentru cele achiziționate de pe piața națională.

question-black
Care sunt tipurile de deşeuri ambalaje introduse pe piaţa naţională?

Tipurile de ambalaj în funcție de material sunt:

• Ambalaje din materiale plastice: PET – polietilen tereftalat, HDPE – polietilenă de mare densitate, PVC – policlorură de vinil, LPDE – polietilenă de mică densitate, PP – polipropilenă, PS – polistiren
• Ambalaje din hârtie şi plăci fibrolemnoase: Carton ondulat, Carton neondulat, Hârtie
• Ambalaje metalice: Oţel , Aluminiu
• Ambalaje din lemn: Lemn, Plută
• Ambalaje din sticlă: Sticlă incoloră, Sticlă verde, Sticlă brună
• Ambalaje din materiale compozite: Hârtie şi carton/diverse metale, Hârtie şi carton/plastic, Hârtie şi carton/aluminiu, Hârtie şi carton/tablă galvanizată, Hârtie şi carton/plastic/aluminiu, Hârtie şi carton/plastic/aluminiu/tablă galvanizată, plastic/aluminiu, plastic/tablă galvanizată, plastic/diverse metale, Sticlă/plastic, Sticlă/aluminiu, Sticlă/tablă galvanizată, Sticlă/diverse metale

question-black
Care sunt categoriile de ambalaje?

Categoriile de ambalaje sunt:
• “ Ambalaj primar”, sau ambalaj de vânzare, este ambalajul conceput şi realizat pentru a îndeplini funcţia de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau pentru consumator în punctul de achizitie;
• “ Ambalaj secundar“, sau ambalaj grupat / supraambalaj,  este ambalajul conceput pentru a constitui la punctul de achiziţie o grupare a unui număr de unităţi de vânzare, indiferent dacă acesta este vândut ca atare către utilizator sau consumatorul final, ori dacă serveşte numai ca mijloc de umplere a rafturilor în punctul de vânzare; acesta poate fi separat de produs fără a afecta caracteristicile produsului;
• “Ambalaj tertiar”, sau ambalaj de transport, este ambalajul conceput pentru a uşura manipularea şi transportul unui număr de unităţi de vânzare sau ambalaje grupate, în scopul prevenirii deteriorării în timpul manipulării sau al transportului;
• “Ambalaj reutilizabil” este ambalajul refolosit pentru acelaşi scop, a cărui returnare către consumator sau comerciant este asigurat de plata unei sume – sistem depozit, prin rechiziţionare sau în alt mod.

question-black
Cine are responsabilitate asupra ambalajelor introduse pe piaţă?

În România se aplică principiul răspunderii extinse a producătorului așa cum este el definit în Legea 249/2015.

Această obligație o are orice companie care introduce pe piața națională produse ambalate prin: import, achiziții intracomunitare, producție de produse pe piața națională, producție de ambalaje de desfacere, supra-ambalare, dare spre închiriere a ambalajelor și deținere de marcă proprie. 

 

question-black
Ce autoritate gestionează cantităţile de deşeuri de ambalaje introduse pe piaţa din România?

Autoritatea care gestionează cantităţile de deşeuri de ambalaje puse pe piaţa din România este Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Scapă de grija managementului deșeurilor cu serviciile FEPRA

Solicită detalii despre colaborare