header-right-new

Lider în domeniul managementului deșeurilor de ambalaje

Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că ești un antreprenor responsabil și implicat. Ne pare bine să te cunoaștem, pentru că și noi suntem preocupați de protejarea mediului și ajutăm companiile să gestioneze corect deșeurile și să recicleze, conform reglementărilor stabilite de autorități și de directivele europene.
 

Suntem o organizație de implementare a răspunderii extinse a producătorilor, pe scurt OIREP, partener de încredere pentru peste 700 de producători și importatori români.

Prin activitatea noastră:

bifa-green Participam activ la crearea unui sistem de management al deșeurilor eficient în România
bifa-green Promovăm politici sustenabile și beneficiile reciclării
bifa-green Susținem tranziția către o economie circulară funcțională

 

side-graphic-varianta-v2

Cu ce te putem ajuta în calitate de OIREP?

Completează formularul și solicită detalii
Preluarea responsabilității Gestionăm activitatea de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaj introduse de operatorii economici pe piața românească.
Consultanță dedicată Ai un specialist dedicat, gata să te asiste cu orice ai nevoie
Alinierea la legislație și norme Serviciile noastre sunt adaptate necesității clienților, în conformitate cu prevederile legale.
Eficientizarea companiei Datorită eficienței operaționale și digitalizarii, clienții noștri beneficiază de un cost cu 30-40% mai mic decât compensația plătită la AFM pentru introducerea pe piață a ambalajelor.

Ce ne dorim

bifa-green  Misiunea noastră constă în a oferi în permanență partenerilor noștri servicii de calitate și siguranța îndeplinirii țintelor în mod transparent și eficient.
bifa-green  Ne propunem să contribuim la gradul de conștientizare al antreprenorilor și consumatorilor cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător.
bifa-green Considerăm că o dezvoltare sustenabilă a societății poate avea loc doar cu un management eficient şi coerent al resurselor.

Valorile noastre

balance-green

Integritate

Suntem corecți față de partenerii noștri și ne onorăm promisiunile asumate

idea

Inovare

Suntem axați pe digitalizare, pregătiți să facem lucrurile altfel, căutând soluții inovatoare

prize-badge-with-star-and-ribbon

Excelență

Pasionați de ceea ce facem, căutăm să ducem rezultatele noastre la cel mai înalt nivel

support-2-3

Suport constant

Suntem sursa ta de informații cu privire la aspectele tehnice și legislative de mediu

Cine suntem

Dacă ai ajuns pe această pagină, înseamnă că ești un antreprenor responsabil și implicat, care pune pe primul loc siguranța viitorului. Ne pare bine să te cunoaștem, pentru că și noi suntem preocupați de protejarea mediului în care trăim și ne aducem contribuția ajutând companiile din România să gestioneze corect deșeurile și să recicleze ambalajele, conform reglementărilor stabilite de Administrația Fondului de Mediu și de directivele europene.

Suntem o organizație de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor, pe scurt OIREP. Sistemul de răspundere extinsă este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate la nivel european.
Preluăm responsabilitatea producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj, și îndeplinim în numele acestora obligațile legale de reciclare și valorificare ale deșeurilor.
Ne ocupăm de tot ceea ce ține de calculul cantităților reciclate/ valorificate pe fiecare tip de ambalaj, întocmirea dosarelor de trasabilitate până la reciclator, emiterea documentelor de transport, avizelor și a documentelor contabile și justificative.

Cedează obligația de reciclare

SERVICIUL FEPRA OIREP:

bifa-green  Vei optimiza costurile companiei tale pe parte de reciclare a ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje.

bifa-green  Vei evita plata penalităților aplicate de Administrația Fondului de Mediu și vei gestiona această situație 100% legal. Vei optimiza costurile companiei tale pe parte de reciclare a ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje.
bifa-green  Vei contribui în mod real la colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje din România, protejând astfel mediul înconjurător.
bifa-green  Vei avea acces la aplicația FEPRA 2.0 în care, pe lângă raportarea ambalajelor, ai acces, în mod transparent, la informații despre procesul de trasabilitate, gradul de îndeplinire a obiectivelor în timp real, partenerii și costurile operaționale ale FEPRA, precum și calculul amprentei tale de CO2.
bifa-green  Vei beneficia de suportul consultanților noștri din Departamentul Relații Clienți. 

Solicită detalii despre serviciul FEPRA OIREP
nr-1

Scapă de grija managementului deșeurilor

SERVICIUL COMPLET DE CONSULTANȚĂ FEPRA: 

Beneficiază de primul serviciu integrat de management deșeuri și consultanță de mediu, care se ridică la cele mai înalte standarde, în acord cu cerințele companiei tale și cu legislația locală și europeană. Astfel, economisești propriile resurse, eficientizezi acest proces operațional și te asiguri că aplici corect principiile pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă a companiei tale.

În ce constă serviciul:

bifa-green  asigurarea îndeplinirii obligației generatorilor de deșeuri conform legii privind gestiunea deșeurilor;
bifa-green  identificarea categoriilor de deșeuri rezultate din activitatea comercială proprie și încadrarea /codificarea acestora conform legislației în vigoare;
bifa-green   elaborarea si menţinerea evidenţei lunare privind gestiunea, transportul, tratarea deşeurilor generate, în funcție de specificul companiei;
bifa-green   întocmirea chestionarelor statistice privind generarea și gestionarea deșeurilor și raportarea către autoritățile competente de protecția mediului;
bifa-green  consultanță cu privire la activitățile de management a deșeurilor, precum colectarea selectivă, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea, etc;
bifa-green  identificarea și respectarea obligațiilor de plată la Fondul de Mediu, întocmirea lunară și depunerea declarațiilor conform prevederilor legislative;
bifa-green   asigurarea interfeței cu operatorul licențiat pentru realizarea obiectivelor de colectare și valorificare pentru ambalaje. 

Bifează FEPRA Consultanță pentru detalii despre serviciul complet
nr-2

Partenerii care au încredere în noi să avem grijă de mediu în numele lor

Întrebări frecvente:

people-planting-vegetable-plastic-bottle@2x

 

question-black
Ce reprezintă “ambalaje introduse pe piaţa naţională”?

Hotărârea de Guvern nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje defineşte termenii specifici astfel:

• “Ambalaj” înseamnă orice produs , indiferent de materialul din care este confecţionat ori de natura acestuia, destinat să cuprindă bunuri, în scopul reţinerii, protejării, manipulării, distribuţiei şi prezentării acestora, de la materii prime la produse procesate, de la producător până la utilizator sau consumator. Produsul nereturnabil destinat aceloraşi scopuri este, de asemenea, considerat ambalaj.
• “Deşeuri de ambalaje” sunt ambalajele sau materialele de ambalare care nu mai satisfac cerinţele şi scopul pentru care au fost proiectate şi fabricate şi care rămân după ce a fost utilizat produsul ambalat.

Momentul în care se consideră introdus pe piață ambalajul este considerat momentul importului, pentru ambalajele provenite din afara României, și momentul achiziției, pentru cele achiziționate de pe piața națională.

question-black
Care sunt tipurile de deşeuri ambalaje introduse pe piaţa naţională?

Tipurile de ambalaj în funcție de material sunt:

• Ambalaje din materiale plastice: PET – polietilen tereftalat, HDPE – polietilenă de mare densitate, PVC – policlorură de vinil, LPDE – polietilenă de mică densitate, PP – polipropilenă, PS – polistiren
• Ambalaje din hârtie şi plăci fibrolemnoase: Carton ondulat, Carton neondulat, Hârtie
• Ambalaje metalice: Oţel , Aluminiu
• Ambalaje din lemn: Lemn, Plută
• Ambalaje din sticlă: Sticlă incoloră, Sticlă verde, Sticlă brună
• Ambalaje din materiale compozite: Hârtie şi carton/diverse metale, Hârtie şi carton/plastic, Hârtie şi carton/aluminiu, Hârtie şi carton/tablă galvanizată, Hârtie şi carton/plastic/aluminiu, Hârtie şi carton/plastic/aluminiu/tablă galvanizată, plastic/aluminiu, plastic/tablă galvanizată, plastic/diverse metale, Sticlă/plastic, Sticlă/aluminiu, Sticlă/tablă galvanizată, Sticlă/diverse metale

question-black
Care sunt categoriile de ambalaje?

Categoriile de ambalaje sunt:
• “ Ambalaj primar”, sau ambalaj de vânzare, este ambalajul conceput şi realizat pentru a îndeplini funcţia de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau pentru consumator în punctul de achizitie;
• “ Ambalaj secundar“, sau ambalaj grupat / supraambalaj,  este ambalajul conceput pentru a constitui la punctul de achiziţie o grupare a unui număr de unităţi de vânzare, indiferent dacă acesta este vândut ca atare către utilizator sau consumatorul final, ori dacă serveşte numai ca mijloc de umplere a rafturilor în punctul de vânzare; acesta poate fi separat de produs fără a afecta caracteristicile produsului;
• “Ambalaj tertiar”, sau ambalaj de transport, este ambalajul conceput pentru a uşura manipularea şi transportul unui număr de unităţi de vânzare sau ambalaje grupate, în scopul prevenirii deteriorării în timpul manipulării sau al transportului;
• “Ambalaj reutilizabil” este ambalajul refolosit pentru acelaşi scop, a cărui returnare către consumator sau comerciant este asigurat de plata unei sume – sistem depozit, prin rechiziţionare sau în alt mod.

question-black
Cine are responsabilitate asupra ambalajelor introduse pe piaţă?

În România se aplică principiul răspunderii extinse a producătorului așa cum este el definit în Legea 249/2015.

Această obligație o are orice companie care introduce pe piața națională produse ambalate prin: import, achiziții intracomunitare, producție de produse pe piața națională, producție de ambalaje de desfacere, supra-ambalare, dare spre închiriere a ambalajelor și deținere de marcă proprie. 

 

question-black
Ce autoritate gestionează cantităţile de deşeuri de ambalaje introduse pe piaţa din România?

Autoritatea care gestionează cantităţile de deşeuri de ambalaje puse pe piaţa din România este Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).